onsdag 31 mars 2010

Kvinnors sexuella makt

Ola Rapace tyckte för ett tag sedan att feministerna måste inse att de även har privilegier, eftersom kvinnor till skillnad från män kan ligga sig fram. Därmed ansluter han sig för det första till den gamla myten att män alltid är kåta, saknar kontroll över sin könsdrift och blir fullständigt hjälplösa när en kvinna viftar lite med fittan. Dessutom tror jag inte han pratar om hela den halva av befolkning som definieras som kvinnor, utan snarare om unga snygga tjejer, besläktade med den esoteriska idén om Quinnan. Den undersköna, mystiska, åtråvärda. Hon förekommer även i reklamen, som den man blir om man bara rättar till sin sista lilla skavank med en viss produkt. Hon hyllas i svulstiga termer av såna som Björn Ranelid. Hon är helt enkelt inte riktigt av denna världen.

Quinnan och den snygga bruden har måhända "privilegiet" att kunna ligga sig fram, men är alla kvinnor så undersköna och åtråvärda att de delar detta privilegium? Elin Grelson skriver en lysande debattartikel om att kvinnor minsann inte heller alltid får ligga. Kan en småfläskig 35-åring som pratar lite för högt och skiter i att raka benen för att det är tråkigt också ligga sig fram? En 50-åring som inte ser ut som Lena Endre?

Newsflash: kvinnor får nobben på krogen hela tiden. Massor av kvinnor har svårt att få nån att vilja ligga med dem överhuvudtaget, utan några som helst krav på motprestation, never mind att förvrida huvudet på någon stackars karl så att han ger dem orättvisa karriärsfördelar eller ens dyrbara presenter. Är man en medioker skådespelerska som ser ut som baksidan på en buss och försöker ligga sig fram lär man mötas av ett hånskratt och möjligen en lätt äcklad min. Om Marit Paulsen hade varit korkad och inte tyckt nåt särskilt, tror ni hon hade gjort karriär ändå om hon bara hade klätt sig i genomskinliga klänningar, viftat med ögonfransarna och sagt "ooops, jag glömde visst trosor idag"?

På Facebook finns en skojsida tillhörande "Tjejer i allmänhet" som rapporterar sina förehavanden under mottot "Tjejer i allmänhet är inte så fräscha som du tror... Men tack för förtroendet." Alltför ofta tippar det hela över i rena plumpheter som inte är så roliga, men bitvis är det ett befriande angrepp på bilden av kvinnor som ljuva milda varelser vars fisar doftar liljor. Lyssna bara på de här statusuppdateringarna: "Tjejer i allmänhet har gamla intorkade mensfläckar på sina bäddmadrasser." "Tjejer i allmänhet knäcker en bärs, pillar in en snus och fredags-onanerar. Äntligen är det helg." "Tjejer i allmänhet fiser i kön på ICA och glor anklagande på dom brevid." "Tjejer i allmänhet skrattar högt åt sina egna skämt, tycker däremot inte att du är särskilt rolig." Björn Ranelid skulle få hjärnblödning om han läste detta vanhelgande av Quinnan!

Men vad är det egentligen som hindrar Ola Rapace själv från att ligga sig till roller? Han är ju en stilig karl, gubevars, och låter som om han gärna skulle vilja ha den där lilla extra karriärmöjligheten för egen del. Varför vill inte inflytelserika människor i film- och teaterbranschen ligga med män och ge dem roller de inte förtjänar? Kan det vara så illa att de inflytelserika personerna alla är heterosexuella män? Stackars, stackars de heterosexuella männen som är så missgynnade i så fall! Vem vill ha makt och inflytande men gå miste om möjligheten att få suga av en gubbe och därmed få jobb i flera månader framöver?

Men vänta - Dramaten har ju Marie-Louise Ekman. Nu vet jag inte om hon råkar vara ett maktmissbrukande gumslem eller inte, men vad säger Ola Rapace om hon lovar honom en huvudroll på Stora Scenen bara han är lite, hm, medgörlig? Blir han överlycklig över karriärmöjligheten, eller säger han "eww, hon är ju gammal!"?

Nå, vi vet ju hans inställning i alla fall. Så om vi plötsligt får se Ola Rapace som Hamlet, så kom ihåg var ni hörde det först!

3 kommentarer:

  1. Paret Rapace var synnerligen i disharmoni när de var gäster hos Skavlan. Det kastades blickar som sa mer än ord. De sa Svartsjuka, Frustration, Åtrå och krig!

    SvaraRadera