onsdag 24 mars 2010

En gredelin pudel

Beatrice Ask har nu äntligen gjort en pudel, och medger att det inte var en helt listig idé att skicka gredelina kuvert till misstänkta sexköpare. Hennes första reaktion på kritiken var ju annars att med darr på stämman hänvisa till de stackars utnyttjade unga flickorna. Won't someone please think of the children!

Lisa Magnusson tar upp ett intressant perspektiv, nämligen synen på kvinnans kön som centralt för hennes värde, och vår egen "hederskultur". Lisa har tagit upp ämnet förut, i en lysande krönika om våldtäkt. Det kan verka som ett sidospår, men i båda fallen upplevs handlingen som så förfärlig därför att kvinnan ÄR sitt kön. Om hon säljer sin kropp, eller om någon stjäl sig tillgång till den med våld, så antas hon ha sålt/förlorat sig själv, sin själ och hela sitt väsen, och hela hennes liv förväntas nu vara förstört.

Min magkänsla är att prostitution är en i grunden osund verksamhet, och att de allra flesta som säljer sex mår dåligt på något sätt. Jag tror dessutom att något fattas dem som köper sex, och det är inte någon att ligga med. Jag vet att det finns prostituerade som säger att de valt sitt yrke självmant, att de vet vad de gör, är nöjda med sina val och mår alldeles utmärkt. Jag vet också kvinnor som vid enstaka tilfällen tagit emot pengar för sex, under förutsättning att det hela går civiliserat och hyggligt till utan våld eller förnedring. Det vore oerhört förmätet att säga att de alla lever i förnekelse och inte vet sitt eget bästa. Kanske har just de kvinnorna lyckats skilja mellan sig själva och sitt kön och insett att de kan låna ut sin kropp utan att förbruka sig själva och hela sitt liv? Hursomhelst är det förmodligen en fråga om personlighet och läggning om man klarar av det eller inte. För jag tror också att det finns många, många trasiga och vilsna kvinnor och män som egentligen inte alls vill sälja sex och inte mår bra av det. Men hur utformar man en lagstiftning som tillåter sexköp enbart från personer som mår bra? Statlig kontroll med psykologbedömning tillsammans med läkarkontroll varje år? Intyg om psykisk stabilitet väl synligt på väggen tillsammans med de negativa provsvaren och diplom från kursen i erotisk massage?

Beatrice Asks fokus på utnyttjade 15-åriga flickor (som väl knappast är den mest typiska prostituerade) blir mer begripligt om man vet att det seminarium där hon gjorde yttrandet handlade om just ungdomar som säljer sex via internet. Och hon har rätt i att det är ett problem. Det är ett faktum att tonåringars frontallober inte är riktigt färdigutvecklade, vilket ger dem taskig impulskontroll och dålig förmåga att överblicka alla tänkbara konsekvenser av sitt agerande. Lägg till det skenande hormoner, nyfikenhet och en vilja att testa allt som är förbjudet eller ogillas av vuxenvärlden, och det är uppenbart att man inte ska förlita sig på deras förmåga att fatta bra beslut.

Men hela den här historien får mig att undra hur det står till med Beatrice Asks egen frontallob. Hon verkar onekligen, som hon själv uttrycker det. "lite vild". En smula impulskontroll och tanke på konsekvenserna av sina yttranden kanske vore på sin plats?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar