fredag 19 mars 2010

Lila kuvert till alla sexköpare!

Efter det orangea kuvertet kommer nu det lila - delgivningen av misstanke om sexköp alltså. Justitieminister Beatrice Ask tycker att man inte bara ska sluta skicka delgivningen till den adress den misstänkte vill, och istället skicka det raka vägen hem utan pardon, utan hon tycker dessutom den ska få en knallig färg så att han verkligen får skämmas.



Prostitution är både sorgligt och otrevligt på många sätt, och det är en motbjudande tanke att någon ena stunden kan betala för att få använda en annan människas kropp hur han vill, och nästa stund vara hemma med barnen, eller respekterad och ansedd på jobbet. Vi har hört om företagsledarna och samhällets stöttepelare som på sin fritid ägnar sig åt att tillsammans gangbanga småflickor med eller utan deras medgivande, och ju högre positioner och perversare böjelser, desto mer gottar sig kvällstidningarna och desto mer förfasar sig läsarna och desto mer säljer lösnumren. Det är inte svårt att förstå magkänslan att vilja få de slemmiga torskarna att stå för vad de gjort i offentlighetens ljus, helst i en stupstock utanför kyrkan på söndag.

Men nu stiftas ju lagar förhoppningsvis med hjärnan och inte med magen. För det första är de misstänkta torskarna just bara misstänkta och ännu inte dömda, och hur mycket magen än säger "klart han har gjort det!" så är det inte så juridiken fungerar.

Beatrice Ask vill också skärpa straffen för sexköp. Bloggen Juristens funderingar har en del klara tankar kring detta. Att trafficking och tvångsprostitution måste bekämpas tror jag alla är överens om, däremot är det inte säkert hur. Frivillig prostitution finns det fler olika åsikter om, jag ser även det som ett problem, men det resonemanget finns det inte riktigt utrymme för just här just nu.

Men angående det lila kuvertet ser jag ingen anledning till att just sexköpsmisstänkta ska behandlas vare sig bättre eller sämre än andra misstänkta brottslingar. Jag tycker det är dags att sluta fjäska för dem och hjälpa dem att dölja sina förehavanden från sin familj. Men börja för den sakens skull inte straffa dem innan de är dömda. Skicka delgivningsbrevet i ett vanligt kuvert till den vanliga folkbokföringsadressen som en vanlig myndighet, utan tjafs och specialarrangemang.

Tycker jag.

6 kommentarer:

  1. Mycket bra ide att skärpa straffet för sexköp. Om exempelvis vad två myndiga människor gjort utan att skada någon annan ger 2 års fängelse bör det ju kunna motivera att höja straffet för andra brott också betydligt. Exempelvis bör ju då ringa misshandel ge 10 år, grov misshandel livstid, stöld 10 år, snatteri 5 år, mened livstid, våldtäkt livstid. Eller har jag missat något?

    SvaraRadera
  2. Vad uppfriskande det är att läsa dina välformulerade och intelligenta inlägg.


    Varför är prostitution sorgligt?

    Är det sorgligt att det finns de som inte förmår att stå emot köttets lustar, som trotsar respekt och moral för en stunds njutning?

    Är det sorgligt att det finns de som inte ser någon annan utväg än att hyra ut sin kropp?

    Är det sorgligt att det finns de som är så ensamma, eftersom de är så socialt odugliga, att de aldrig kommer få känna en annan människas närhet, utan att fuska?

    SvaraRadera
  3. Anonym: Nu tror jag det är en myt att majoriteten av sexköpare är ensamma stackare som aldrig får till det annars. Tvärtom säger statistiken att en stor andel av dem är gifta eller sambos. Annars vore ju Asks utspel om grälla kuvert meningslöst - det utgår ju från att männen har familjer, som de ska få skämmas inför. Så ja, jag tycker det är sorgligt att de inte kan respektera sin partner tillräckligt mycket för att lösa sexualiteten inom relationen, eller bryta och gå vidare om de verkligen inte känner att de kan få sina behov tillfredsställda. Fast jag tror inte ens det så ofta handlar om att de inte "får nåt därhemma", utan att de vill ha köpesexet OCKSÅ, just därför att det handlar om något annat än relationssex.

    SvaraRadera
  4. Och när det gäller säljarna tror jag det i många fall ligger ganska sorgliga historier bakom. Sen finns det också en hel del som säger sig ha valt prostitutionen av fri vilja och må alldeles utmärkt, och då vore det ju förmätet av mig att påstå att de inte vet vad de pratar om.

    SvaraRadera
  5. Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....om något riktigt riktigt stort man försöker tysta ner..

    http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg


    http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

    SvaraRadera
  6. Wow, inte dåligt dramatiska videos där, med thrillermusik och allt. Själva handlingen var dock rätt seg, så jag orkade ärligt talat inte titta särskilt länge. Vad var poängen, att ett antal personer i ledande ställning hjälpts åt att mörka att en läkare varit lite väl frikostig med dödshjälpen? Och var kommentaren egentligen menad att hamna under dödshjälpsinlägget då?

    SvaraRadera